Agenda
25-9 
Schoonhovens College
30-9 
Schoonhovens College
2-10 
Schoonhovens College
5-10 
WZ veldtraining
12-10 
WZ veldtraining
23-10 
Schoonhovens College
Hele agenda
Handige links
Inloggen
Clubhuis
Schoonhovense MHC
Prunuslaan 3
2871 RR Schoonhoven

0182-385255


hockey.nl
Arbitrage en spe(e)lregels 
Op deze pagina vind je informatie over:
> De arbitrage bij SMHC (het inplannen van speelbegeleiders en scheidsrechters)
> De opleiding en begeleiding van (nieuwe) speelbegeleiders en scheidsrechters
> De speelregelsbij de jongste jeugd (O8, O9 en O10) en de rol die je hebt als speelbegeleider
> De spelregels bij de elftallen en de rol die je hebt als scheidsrechter
>  De spelregels voor in de zaal.Arbitrage SMHC


Scheidsrechters en speelbegeleiders zijn ontzettend belangrijk voor SMHC. Want zonder scheidsrechters of speelbegeleiders, geen wedstrijden. Zij zorgen ervoor dat de wedstrijden op een veilige en sportieve manier èn volgens de spe(e)lregels gespeeld worden. Heb je een wedstrijd begeleid of gefloten? Dan mag je dus ook gratis wat drinken halen bij de bar.


Wie fluit er?

We zijn afhankelijk van onze leden (en hun ouders) om te zorgen dat er bij elke wedstrijd speelbegeleiders of scheidsrechters in gepland kunnen worden. We proberen zo veel mogelijk scheidsrechters in te plannen die passen bij het niveau van de wedstrijd.

 

Bij de jongste jeugd worden ouders gevraagd om speelbegeleider te zijn bij wedstrijden. Dat betekent dat je bij wedstrijden vooral voor spe(e)lplezier, veiligheid en leren in de gaten houdt. Bij elftallen vanaf O12 en worden 2 scheidsrechters ingepland. Dan wordt, naast plezier en veiligheid, het wedstrijdelement belangrijker.

 

Indeling

Als scheidsrechter of speelbegeleider word je een paar keer per jaar ingepland. Als je niet kan, of je vindt fluiten niet zo leuk, dan ben jij er verantwoordelijk voor dat je vervanging regelt.

Vind je fluiten wel leuk en zou je het best vaker willen doen? Geef dat dan vooral door, dan plannen we je vaker in. Of meld je aan voor de ‘Enthousiaste scheidsrechters appgroep’. Dit is een groep scheidsrechters die veel fluiten, het leuk vinden om met elkaar over lastige situaties te sparren en in te vallen als een scheidsrechter door overmacht niet kan fluiten.


Ben je langdurig ziek, geblesseerd, of op een andere manier niet in staat om te fluiten? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan de arbitragecommissie, zodat je niet wordt ingepland en je op zoek moet naar vervanging.

 

Je bent ingepland maar je kunt niet?

Ben je ingedeeld, maar kun je (door overmacht) niet komen? Dan moet je zelf voor vervanging zorgen. Afmelden of wegblijven is geen optie. We doen ons best om de planning ruim van te voren te doen, zodat jij ook tijd hebt om eventuele vervanging te regelen.


Als je niet komt fluiten terwijl je wel bent ingepland, dan betekent dat dat je voor 2 extra wedstrijden wordt ingepland en dat je de boete die de KNHB oplegt aan de SMHC, zelf moet betalen. Bij een 2e keer niet komen terwijl je wel bent ingepland, kun je zelfs geschorst worden voor je eigen wedstrijd.

 

Tips
> Vraag je teamgenoten of ze willen ruilen. Of andere mensen die je kent met een scheidsrechterskaart
> Als je niet kan fluiten wanneer je wel bent ingedeeld, app dan naar scheidrechters die in de ‘Enthousiaste scheidsrechters’ groep zitten. Je kunt je voor deze appgroep aanmelden via deze link.
> Kijk of je via website www.goeiescheids.nl een scheidsrechter kan inhuren.

 

Let op: je blijft zelf verantwoordelijk! Ook als je iemand geregeld hebt, check dit dan dubbel om te voorkomen dat iemand niet op komt dagen. Uiteraard denken we graag mee in oplossingen, maar het is niet de bedoeling (want zo goed als onmogelijk) dat het probleem van het niet vinden van een scheidsrechter door de arbitragecommissie moeten worden opgelost.

 


 


Opleiding & begeleiding


We willen voor onze teams en tegenstanders zorgen dat er voldoende speelbegeleiders en scheidsrechters zijn en dat hun niveau aansluit bij de wedstrijd. Daarom heeft de KNHB ook verplicht gesteld dat alle spelers vanaf 15 jaar een scheidsrechterskaart moeten hebben en ook regelmatig fluiten. Elk seizoen begeleiden we deze spelers dan ook bij het halen van hun kaart.


 

Spelregelcafé's en uitleg voor teams

Aan de start van elk (zaal)seizoen en de start van het zaalseizoen organiseren we spelregelcafé’s. We praten je dan bij over de (nieuwe) regels en bespreken veel voorkomende misverstanden en lastige situaties op het veld. Wil je als coach of aanvoerder voor jou team uitleg? Stuur dan een mailtje naar de arbitrage commissie, of bel of app met Femke Bennenbroek (06 - 34028906).


Je kaart halen

Elk jaar organiseren we ook een scheidsrechtersopleiding en examen. We nodigen alle leden uit die nog geen kaart hebben (die dan 15 jaar zijn) en ook geïnteresseerde ouders. Je wordt begeleid bij het halen van je kaart en bij het fluiten van je eerste wedstrijd(en) word je actief begeleid. Meedoen aan deze cursus en het examen kost je geen geld, alleen wat tijd!


Begeleiding

Ben je een startend scheidsrechter, juist wat roestig of vind je het gewoon fijn om wat begeleiding te krijgen? Dan kan dat altijd. We kunnen je dan samen met een ervaren scheids inplannen, of wat coachen. Dat betekent dat je voor de wedstrijd al afspreekt, dan alle vragen kan stellen die je hebt en tijdens de wedstrijd gecoacht wordt. Lijkt je dat fijn? Stuur dan een mailtje naar de arbitrage commissie, of bel of app met Femke Bennenbroek (06 - 34028906).

 

CS+ Programma

SMHC gaat een CS+ programma (clubscheidsrechter plus) opstarten, speciaal voor scheidsrechters die het leuk vinden om te fluiten en zich verder willen ontwikkelen. Als CS-plusser mag je meer uitdagende wedstrijden fluiten en ook andere (beginnende) scheidsrechters coachen.


Lijkt het je leuk? Of wil je er meer over weten? Stuur dan een mailtje naar de arbitrage commissie, of bel of app met Femke Bennenbroek (06 - 34028906).
De KNHB heeft in 2022 haar visie op hockey bij de jongste jeugd doorontwikkeld. Binnen die visie staat plezier en ontwikkeling van hockeyers centraal. Ook ontdekken is een belangrijk element van de ontwikkeling van hockeyers,. De rol van coaches en speelbegeleiders is daarmee ook anders geworden: je bent veel minder aanwezig en geeft de spelers veel meer ruimte om zelf te ontdekken..

Wil je meer weten over de gedachte achter de speelregels en de rol van de speelbegeleider? Kijk dan hier het filmpje dat de KNHB daarover heeft gemaakt.
 


De regels

Bij de jongste jeugd gaat het dus vooral om spelen, ontdekken en plezier. En natuurlijk veiligheid. De KNHB heeft voor elke leeftijd een A4tje gemaakt met de belangrijkste regels:

> Voor O8 vind je die hier

> Voor O9 vind je die hier

> Voor O10 vind je die hier.


Je rol als speelbegeleider

Zoals gezegd, is je rol dus ook anders: je faciliteert vooral het plezier en het ontdekken. de jongste jeugd, gaat het dus vooral om spelen, ontdekken en plezier. En natuurlijk veiligheid. De KNHB heeft voor elke leeftijd een A4tje gemaakt met de rol van speelbegeleider, coach en voor het publiek:

> Voor O8 vind je die hier

> Voor O9 vind je die hier

> Voor O10 vind je die hier.

 


 

Spelregels elftallen


Hockey kent best veel regels. Daardoor kan fluiten soms best lastig zijn. De KNHB heeft een filmpje gemaakt met de belangrijkste regels op een rij. Ze noemen het een filmpje voor de beginnende scheids, maar het is ook voor ervaren scheidsrechters handig!

Ook hebben ze speciaal voor dit seizoen een filmpje opgenomen. Daar komen de 5 gouden gedragsregels aan bod, de strafcorner, de hoge bal en communicatie.


De regels

Voor elftallen zijn er andere regels dan voor de jongste jeugd. We hebben een paar links op een rij gezet met handige informatie

> De spelregels zoals opgesteld door de KNHB

> Een overzicht van de signalen

> Ook stelt de KNHB elk seizoen arbitrage afspraken op, die vind je hier en hier.


Ben je niet zo'n lezer en kijk je liever filmpjes? Dan heeft de KNHB voor allerlei spelsituaties en overtredingen een Youtube kanaal en een playlistmet filmpjes van allerlei spelsituaties voor de beginnende scheidsrechter.


Zaalhockey

In de zaal zijn sommige regels anders. Je vind hier de regels voor de zaal en hier een overzicht van de verschillen tussen de zaal en het veld.

Ook hier heeft de KNHB voor allerlei spelsituaties en overtredingen een Youtube kanaal.


 

Je rol als scheidsrechter

Elke wedstrijd wordt gefloten door 2 scheidsrechters. Zij zorgen samen dat het een leuke wedstrijd is en dat de veiligheid wordt geborgd. Wat wordt er van je verwacht als je als scheidsrechter fluit?

> Je vindt hiereen overzicht van je rol voor, tijdens en na de wedstrijd.


 

Zaalhockey


In de zaal zijn sommige regels anders. Je vind hier de regels voor de zaal en hier een overzicht van de verschillen tussen de zaal en het veld.

Ook hier heeft de KNHB voor allerlei spelsituaties en overtredingen een Youtube kanaal. 


  
Hoofdsponsor
Volvo Clubbonus
Uitslagen
D1 HV Victoria D7 1-3
DO25-1 HC Schiedam DO25-4 3-1
DO25-2 Alblasserwaardse Hockeyclub Souburgh DO25-1 7-0
H1 VMHC H1 2-3
H30-1 Hockeyclub Barendrecht H30-1 1-2
JO10-1 HC De IJssel JO10-1 0-13
JO12-1 Berkel Rodenrijs JO12-5 3-1
JO14-1 HV Victoria JO14-4 11-0
JO18-1 Hockeyclub Barendrecht JO18-2 1-7

 Volg SMHC op InstagramEn heb jij de Schoonhovense MHC app?Download hier de   iOS app 

Download hier de  Android app