Taken voor ouders en leden


SMHC is een gezellige familieclub met ongeveer 300 leden. Om ervoor te zorgen dat je weet wat er van je verwacht wordt als speler, trainer, coach of vrijwilliger en ook duidelijk is wat jij mag verwachten van de club, hebben we met elkaar een aantal taken opgesteld. We gaan ervan uit dat iedereen die actief is op SMHC, de inhoud van deze taken kent en deze ook naleeft.


  • Bardienst
  • Uitwedstrijden rijden
  • Wedstrijden fluiten


Bardienst

SMHC heeft geen vaste barbemanning; de bar wordt gedraaid voor en door ouders van de spelers. Twee ouders van het thuisspelende team draaien de bar vlak voor, tijdens en vlak na de wedstrijd. Dat gaat volgens een roulatiesysteem: ieder lid of ouder van een lid wordt gedurende het hockeyseizoen ingedeeld om bardienst te draaien. Dit is een wezenlijk onderdeel van de sportcultuur en de enige manier voor SMHC om de bar open te houden. Bovendien is het gezellig.


De indeling wordt gemaakt door de barcommissie en geschiedt op volgorde (met uitzondering van de coaches). Je vindt het barrooster hier:

Barrooster

Wanneer de wedstrijdtijd nog niet bekend is staat er 8:00 op het rooster. Dit wordt dus de tijd van de wedstrijd van jouw kind.


Uiteraard kan het voorkomen dat een ingedeelde datum slecht uitkomt. Wij verzoeken dan om binnen het team met iemand af te spreken om te ruilen. De praktijk heeft geleerd dat dit altijd werkt. De barcommissie kan geen ruildiensten doen; we proberen je zo ver mogelijk van te voren in te lichten zodat je zelf tijdig kunt gaan ruilen.


Uitwedstrijden rijden

De coach van het team maakt een rijschema voor de uitwedstrijden. Indien de datum slecht uitkomt kun je onderling ruilen met andere ouders uit het team. Het af en toe meerijden met je kind is een leuk uitstapje en altijd genieten! Het kijken wordt nog leuker als je de spelregels kent, we verwijzen je hiervoor naar de website van de KNHB. Voor alle toeschouwers geldt: hou het leuk en gezellig langs de lijn.


Wedstrijden fluiten

Een bijdrage leveren aan de hockeysport doen we met zijn allen, ieder op zijn eigen manier. De één draait een bardienst, een ander zorgt voor de fruithap en je zult dus ook af en toe moeten fluiten. Op deze manier draag je een steentje bij aan onze sport. Een scheidsrechter hoort bij het spel en is onmisbaar, net zoals de coaches en de spelers. Het blijven investeren in de kennis van de spelregels en dus in je eigen spel als hockeyer (of in je rol als hockeyouder) doe je door een paar keer per seizoen te fluiten. Je leert dan door de ogen van een scheidsrechter naar het spel te kijken.


  • De C-jeugd wordt tezamen met een ouder door SMHC ingedeeld voor het leiden van de jongste jeugdwedstrijden. Begeleiding van de jongste jeugdwedstrijden is belangrijker dan een hele strenge toepassing van de regels. 
  • De B-jeugd moet middels de KNHB online cursussen een scheidsrechter kaart halen. 
  • De A-jeugd wordt door de KNHB zelfs verplicht (!) om een zogeheten C-kaart te halen. Zonder die scheidsrechter kaart ben je zelfs niet speelgerechtigd en mag je geen competitie spelen. 


Vanaf de leeftijd van 15 jaar is het voor leden van SMHC verplicht om een scheidsrechter kaart te hebben. De eerste cursus (incl. examen) wordt door SMHC aangeboden; dat kost je geen geld. Het fluiters-examen zou normaal gesproken geen probleem moeten opleveren als je je best doet. Als je zakt, dan worden de examenkosten van een volgend examen aan jou doorberekend. Dat gaat dan middels vooraankondiging en automatische incasso.


Wat lijkt op een zware verplichting is in werkelijkheid een leuk bijkomend aspect van het hockeyspel. Je krijgt leiderskwaliteiten en je leert om achter je beslissingen te staan. Kijk bijvoorbeeld ook op de KNHB site voor Tips.

Share by: